Jan Koek

"Er is geen grotere beloning dan de kinderen te begeleiden tot hun C-diploma, en dan die smile... Dit is en blijft voor mij altijd de waardering waardoor ik blij ben dat ik dit werk mag doen"

Zwemmen en zwemles geven is mij met de paplepel ingegoten. Met een moeder die ruim 40 jaar zwemles heeft gegeven ontkom je er niet aan mee te krijgen in je opvoeding.

Rond mijn 15e ben ik begonnen met het geven van zwemles bij de plaatselijke zwemvereniging. Dit ging in hoofdzaak om recreatief zwemmen voor kinderen die hun B-diploma (voormalige diploma's) hadden behaald en verder wilde met zwemmen. Na dit ruim 20 jaar te hebben gedaan ook nog 2 jaar zwemtrainer wedstrijdzwemmen geweest.

Ik ben op mijn 18e wiskunde en natuurkunde gaan studeren aan de lerarenopleiding. Nadat ik 12 jaar voor de klas heb gestaan in het voortgezet onderwijs ben ik vanaf 1995 eerst parttime en vanaf 1998 fulltime bezig met het geven van zwemles aan kleine kinderen.

Motivatie

Er is, voor mij in ieder geval, niets leukers te bedenken dan iemand, jong of oud, iets te leren waar hij wat mee kan. Het zwemles geven is er van gekomen omdat mijn moeder toch ook aangaf er eens mee te zullen stoppen en dat er iemand dan haar plek zou moeten overnemen.

Inmiddels geven we bij de zwemschool les aan meer dan 350 kinderen (dit varieert per jaar) en gaan er elk jaar gemiddeld 250 kinderen met een ZWEM-C diploma van de zwemschool af. Dit resultaat halen we door een goed op elkaar ingesteld team van vaste krachten.

 

Joke Koek

"Vanaf jongs af aan is en blijft het een plezier om te zien hoe trots de kinderen zijn als ze het zelfvertrouwen hebben om te kunnen zwemmen, die glimlach vergeet ik nooit"

Bijna 55 jaar, waar blijft de tijd, al vanaf mijn dertiende ben ik actief betrokken bij de zwemlessen aan kinderen. In eerste instantie als assistente bij de reddingsbrigade. Assistente zoals u die nu bij ons in de zwemschool ook ziet meedraaien. Dat assisteren ging na een paar jaar over in een eigen groepje en toen er voor de opvolging van mevrouw van Tilburg iemand gezocht werd in het Golfbad in de duinen. Hier werd ik voor gevraagd. Wat was ik trots en met veel plezier ben ik daar gestart in 1960. Het zwemonderwijsdiploma bezat ik niet, maar kon wel voor de veiligheid zorgen en lesgeven kon ik ook door mijn reddingsbrigade achtergrond. Toen het zomerseizoen afgelopen was ben ik gelijk die onderwijs cursus gaan volgen en slaagde vlot het volgend voorjaar waarna ik nog een zomer in het Golfbad les gaf.

Motivatie

Daarna brak de Zeerust periode aan, met schoolzwemmen van de kinderen uit Noordwijk en Noordwijkerhout en veel particuliere lessen aan voor toen jonge kinderen van vijf en zes jaar. De kinderen nu zijn nog jonger, vele kinderen komen al wanneer ze drie jaar zijn, en bij ons in de zwemschool zijn we daarin gespecialiseerd. Dit kan omdat alle nieuwe dingen in een, een op een begeleiding worden aangeleerd. Ook de jarenlange ervaring steunt ons daarin. In 1990 ben ik gestart met Zwemschool ‘t Spatje in het Leeuwenhorst zoals het toen heette. Inmiddels was Jan een trouwe medewerker geworden in zijn vrije uren, naast zijn wis- en scheikundelessen. Toen stond al vast dat hij door de tijd de zwemschool zou overnemen. Dat kwam eerder dan verwacht. Elf jaar geleden heb ik om gezondheidsreden een stapje terug moeten doen, en geleidelijk zijn dat meerdere stapjes geworden. Een klein beetje draai ik nog mee, en daar ben ik heel blij mee. Ik hoor er zo nog een beetje bij en de uitdaging om kinderen iets bij te brengen vind ik nog steeds geweldig.

 

Maria Kersten

"De persoonlijke aandacht die wij aan de kinderen kunnen en mogen geven, maakt voor mij echt het verschil. De dankbaarheid die daarna volgt is de kers op de taart"

Ik ben geboren in Doetinchem en opgegroeid in het dorpje Stokkum in de Achterhoek. Op mijn 16de deed ik vakantie werk in een sportcomplex met binnen en buitenbad. Daar ben ik besmet geraakt met het zwemvirus. Tot op de dag van vandaag is het nog niet over, sterker nog het is erger geworden.

Tijdens het werken in verschillende zwembaden heb ik veel ervaring opgedaan. Voor alle denkbare doelgroepen heb ik diploma’s en certificaten behaald. Ook het les geven aan deze groepen heb ik vele jaren gedaan. Dit waren onder anderen, baby zwemmen, meer bewegen voor ouderen, zwangerschapszwemmen, aqua-joggen, zwemmen met medische indicatie, hart in beweging.

Een kleine 10 jaar ben ik werkzaam geweest als hoofdzwemzaken. Toen merkte ik dat ik liever toch les wilde geven.

Motivatie

Sinds april 2014 ben ik werkzaam bij ’t Spatje. Het bevalt me prima. Het is een rustige omgeving voor kinderen om te leren zwemmen. Voor ieder kind is er aandacht. Er wordt ook goed op de techniek van de slagen gelet. Daar kan ik mij goed in vinden. Ik geef naast de zwemlessen bij ’t Spatje ook wedstrijd training aan de minioren bij De Columbiaan. Dit is de groep kinderen die na het behalen van het C diploma voor de zwemsport kiest en wil gaan wedstrijdzwemmen. Daar verzorg ik ook de landtraining van de minioren en junioren.

Doordat mijn zoon op Europees niveau zwom ben ik de cursus sportmassage gaan doen. Hij is inmiddels minder gaan zwemmen, maar het masseren doe ik nog steeds. Natuurlijk heb ik ook andere hobby’s, zoals zingen in het Voorhouts Kamerkoor. Wandelen en lezen vind ik ook heerlijk om te doen. Mijn grootste hobby is echter nog altijd zwemles geven aan kinderen.